Агрохімія (факультет плодоовочівництва, екології та захисту рослин)
Агрохімія
Кафедра агрохімії і ґрунтознавства
Факультет плодоовочівництва, екології та захисту рослин
Викладач: Рассадіна І.Ю.
Мета курсу (інтегральна компетентність) – одержання фундаментальних науково-теоретичних знань, умінь та практичних навичок, спрямованих на відтворення родючості ґрунту, використання добрив та сучасних методів аналізу і запобігання забруднення навколишнього середовища.
Цілі курсу (програмні компетентності):
- розуміння особливостей і термінології агрохімії;
- розуміння фізіологічних особливостей рослин, фізико-хімічних властивостей ґрунту і добрив, а також уміле їх застосування для збільшення урожайності та поліпшення якості сільськогосподарської продукції, підвищення родючості ґрунту і забезпечення чистоти навкоишнього природного середовища;
- здатність виконувати розрахунки доз добрив і вапнувальних метеріалів;
- здатність уміти ефективно застосовувати різні форми добрив, вапнувальних матеріалів і бактеріальних препаратів;
- здатність оцінювати ефективність застосування добрив і приймати рішення стосовно усунення виявлених недоліків.
Програмні результати навчання:
- розуміння особливостей та термінології агрохімії;
- знати стан і перспективи хімізації в Україні та світі;
- проводити прогностичні вирішення проблеми підвищення родючості і окультурювання ґрунтів;
- діагностувати ґрунти на основі морфологічних елементів різного рівня і за зовнішніми ознаками;
- робити визначення гранулометричного, мінералогічного і хімічного складу ґрунтів та основних властивостей ґрунтів;
- здатність виконувати розрахунки доз добрив і вапнувальних матеріалів;
- здатність уміти ефективно застосовувати різні форми добрив, вапнувальних матеріалів і бактеріальних препаратів;
- здійснювати агротехнічні заходи захисту ґрунту від ерозії;
- діагностувати нестачу того чи іншого елемента живлення рослин;
- підбирати види та форми добрив для конкретної ґрунтово-кліматичної зони, готувати добрива до внесення;
- організовувати роботу техніки для внесення добрив;
Короткий зміст курсу:
Вступ. Значення добрив у підвищенні врожаїв, поліпшенні якості сільськогосподарської продукції і підвищенні родючості ґрунту. Живлення рослин та його діагностика різними методами. Хімічна меліорація ґрунтів і розрахунок доз меліорантів. Азот і азотні добрива. Фосфор і фосфорні добрива. Калій і калійні добрива. Комплексні добрива. Мікроелементи і мікродобрива. Технології застосування мінеральних добрив. Органічні добрива та технології їх застосування. Бактеріальні препарати.