+38 (04744) 3-43-84
Меню
Остання редакція: 12 жовтня 2021

Агрохімія (факультет плодоовочівництва, екології та захисту рослин)

Агрохімія 

Кафедра агрохімії і ґрунтознавства

Факультет плодоовочівництва, екології та захисту рослин

Викладач: Рассадіна І.Ю.

Мета курсу (інтегральна компетентність) – одержання фундаментальних науково-теоретичних знань, умінь та практичних навичок, спрямованих на відтворення родючості ґрунту, використання добрив та сучасних методів аналізу і запобігання забруднення навколишнього середовища.

Цілі курсу (програмні компетентності):

-         розуміння особливостей і термінології агрохімії;

-         розуміння фізіологічних особливостей рослин, фізико-хімічних властивостей ґрунту і добрив, а також уміле їх застосування для збільшення урожайності та поліпшення якості сільськогосподарської продукції, підвищення родючості ґрунту і забезпечення чистоти навкоишнього природного середовища;

-         здатність виконувати розрахунки доз добрив і вапнувальних метеріалів;

-         здатність уміти ефективно застосовувати різні форми добрив, вапнувальних матеріалів і бактеріальних препаратів;

-         здатність оцінювати ефективність застосування добрив і приймати рішення стосовно усунення виявлених недоліків.

Програмні результати навчання:

-         розуміння особливостей та термінології агрохімії;

-         знати стан і перспективи хімізації в Україні та світі;

-         проводити прогностичні вирішення проблеми підвищення родючості і окультурювання ґрунтів;

-         діагностувати ґрунти на основі морфологічних елементів різного рівня і за зовнішніми ознаками;

-         робити визначення гранулометричного, мінералогічного і хімічного складу ґрунтів та основних властивостей ґрунтів;

-         здатність виконувати розрахунки доз добрив і вапнувальних матеріалів;

-         здатність уміти ефективно застосовувати різні форми добрив, вапнувальних матеріалів і бактеріальних препаратів;

-         здійснювати агротехнічні заходи захисту ґрунту від ерозії;

-         діагностувати нестачу того чи іншого елемента живлення рослин;

-         підбирати види та форми добрив для конкретної ґрунтово-кліматичної зони, готувати добрива до внесення;

-         організовувати роботу техніки для внесення добрив;

Короткий зміст курсу:

Вступ. Значення добрив у підвищенні врожаїв, поліпшенні якості сільськогосподарської продукції і підвищенні родючості ґрунту. Живлення рослин та його діагностика різними методами. Хімічна меліорація ґрунтів і розрахунок доз меліорантів. Азот і азотні добрива. Фосфор і фосфорні добрива. Калій і калійні добрива. Комплексні добрива. Мікроелементи і мікродобрива. Технології застосування мінеральних добрив. Органічні добрива та технології їх застосування. Бактеріальні препарати.

Останні новини

Відбулася Всеукраїнська студентська наукова конференція, приурочена 135 річчю від дня народження видатного вченого і педагога у галузі селекції і насінництва І. М. ЄремєєваЧитати повністю

Відбулася Всеукраїнська студентська наукова конференція, приурочена 135 річчю від дня народження видатного вченого і педагога у галузі селекції і насінництва І. М. Єремєєва

Читати повністю

Всі новини