+38 (04744) 3-43-84
Меню
Остання редакція: 12 грудня 2022

Агрохімія (факультет плодоовочівництва, екології та захисту рослин)

Агрохімія 

Кафедра агрохімії і ґрунтознавства

Факультет плодоовочівництва, екології та захисту рослин

Викладач: Рассадіна І.Ю.

Мета курсу (інтегральна компетентність) – одержання фундаментальних науково-теоретичних знань, умінь та практичних навичок, спрямованих на відтворення родючості ґрунту, використання добрив та сучасних методів аналізу і запобігання забруднення навколишнього середовища.

Цілі курсу (програмні компетентності):

-         розуміння особливостей і термінології агрохімії;

-         розуміння фізіологічних особливостей рослин, фізико-хімічних властивостей ґрунту і добрив, а також уміле їх застосування для збільшення урожайності та поліпшення якості сільськогосподарської продукції, підвищення родючості ґрунту і забезпечення чистоти навкоишнього природного середовища;

-         здатність виконувати розрахунки доз добрив і вапнувальних метеріалів;

-         здатність уміти ефективно застосовувати різні форми добрив, вапнувальних матеріалів і бактеріальних препаратів;

-         здатність оцінювати ефективність застосування добрив і приймати рішення стосовно усунення виявлених недоліків.

Програмні результати навчання:

-         розуміння особливостей та термінології агрохімії;

-         знати стан і перспективи хімізації в Україні та світі;

-         проводити прогностичні вирішення проблеми підвищення родючості і окультурювання ґрунтів;

-         діагностувати ґрунти на основі морфологічних елементів різного рівня і за зовнішніми ознаками;

-         робити визначення гранулометричного, мінералогічного і хімічного складу ґрунтів та основних властивостей ґрунтів;

-         здатність виконувати розрахунки доз добрив і вапнувальних матеріалів;

-         здатність уміти ефективно застосовувати різні форми добрив, вапнувальних матеріалів і бактеріальних препаратів;

-         здійснювати агротехнічні заходи захисту ґрунту від ерозії;

-         діагностувати нестачу того чи іншого елемента живлення рослин;

-         підбирати види та форми добрив для конкретної ґрунтово-кліматичної зони, готувати добрива до внесення;

-         організовувати роботу техніки для внесення добрив;

Короткий зміст курсу:

Вступ. Значення добрив у підвищенні врожаїв, поліпшенні якості сільськогосподарської продукції і підвищенні родючості ґрунту. Живлення рослин та його діагностика різними методами. Хімічна меліорація ґрунтів і розрахунок доз меліорантів. Азот і азотні добрива. Фосфор і фосфорні добрива. Калій і калійні добрива. Комплексні добрива. Мікроелементи і мікродобрива. Технології застосування мінеральних добрив. Органічні добрива та технології їх застосування. Бактеріальні препарати.

Останні новини

ҐРУНТОВНО ПРО УДОБРЕННЯЧитати повністю

ҐРУНТОВНО ПРО УДОБРЕННЯ

Цьогоріч низькі запаси продуктивної вологи в ґрунті спонукають аграріїв удосконалити існуючі технології вирощування традиційних культур. . .

Читати повністю

НА  ВІСТРІ СУЧАСНИХ АГРОТЕХНОЛОГІЙЧитати повністю

НА ВІСТРІ СУЧАСНИХ АГРОТЕХНОЛОГІЙ

Знову традиційне оновлення агрономічних знань хліборобів із Вінницької області. Всіх цікавлять особливості застосування удобрювальних продуктів...

Читати повністю

АГРОХІМІЯ МІКРОЕЛЕМЕНТІВЧитати повністю

АГРОХІМІЯ МІКРОЕЛЕМЕНТІВ

На науковій ниві знову здобутки! Вийшла у світ нова книга «АГРОХІМІЯ МІКРОЕЛЕМЕНТІВ», написана професором Григорієм ГОСПОДАРЕНКОМ. . .

Читати повністю

Азотофіксація та врожайЧитати повністю

Азотофіксація та врожай

У видавництві ТОВ «ТРОПЕА» вийшла в світ монографія «СИМБІОТИЧНА АЗОТФІКСАЦІЯ ТА ВРОЖАЙ» за загальною редакцією професора Г. М. Господаренка. . .

Читати повністю

Всі новини