+38 (04744) 3-43-84
Меню

«Жив і працював для Університету»

23 листопада на кафедрі агрохімії і ґрунтознавства Уманського НУС відбулись науково-педагогічні читання: «Жив і працював для Університету», присвячені 100-річчю від дня народження доктора сільськогосподарських наук, професора, Заслуженого працівника освіти України, Відмінника аграрної освіти та науки, довічного стипендіата Президента України, Почесного громадянина м. Умань, Почесного ґрунтознавця Івана Маркіяновича Карасюка.

Особливо приємно, що у заході взяли участь: Олена Непочатенко – ректор Університету, Іван Мостов’як – перший проректор, Віктор Карпенко – проректор з наукової та інноваційної діяльності, Сергій Полторецький – декан факультету агрономії, Віктор Камінський – академік-секретар відділення землеробства, меліорації та механізації НААН, Павло Каленич – засновник і керівник знаної агрофірми «Ольгопіль», відомий меценат, а також викладачі, співробітники, виробничники, аспіранти, студенти освітніх рівнів молодший бакалавр, бакалавр і магістр.

Науковим читанням передувала виставка, яку організували працівники бібліотеки Уманського НУС за сприяння її директора Тетяни Кравченко.

З вітальним словом до учасників зібрання звернулась ректор університету Олена Непочатенко, яка наголосила на важливості подібних заходів та значущій ролі Івана Маркіяновича Карасюка у розвиток нашого навчального закладу, у підготовку фахівців для аграрного сектору України.

Приємно було зустрічати шановних гостей – випускників агрономічного факультету: академіка НААН, дипломника кафедри Віктора Камінського та Почесного академіка НААН, відомого мецената Павла Каленича, які у своїх виступах поділилися спогадами про студентське життя, коли деканом агрономічного факультету був І. М. Карасюк.

Наші шановні випускники, Віктор Францевич та Павло Євгенійович, зробили унікальний і рідкісний подарунок для кафедри – презентували агрохімічну карту ґрунтів України виготовлену із бурштину. Колектив кафедри безмежно вдячний нашим випускникам за цей безцінний знак уваги і пам'ять на довгі роки.

Теплою, зворушливою була розповідь доньки Івана Маркіяновича – Олени Улянич, нині доктора с.-г. наук, професора, члена-кореспондента НААН, яка розповіла про важке дитинство селянського хлопчика з Полтавщини Івана Карасюка, буремні роки ІІ Світової війни  та  повоєнні роки.

З 1947 року життєвий шлях Івана Маркіяновича тісно пов'язаний з нашим навчальним закладом, він пройшов ним від студента до професора.

І. М. Карасюк тривалий час працював на керівних посадах – 11 років був деканом агрономічного факультету, упродовж 16 років – проректором з навчально-виховної та наукової роботи, 30 років – завідувачем кафедри агрохімії і ґрунтознавства! Тож шановні професори Микола Недвига, доктори с.-г. наук, професори Петро Копитко та Анатолій Яценко поділилися своїми спогадами про Івана Маркіяновича, як наставника, керівника, організатора. Всі виступаючі підкреслювали, що на всіх посадах він відзначався вимогливістю, принциповістю, шанобливим ставленням до колег.

І. М. Карасюк за час своєї наукової діяльності  підготував двох докторів та 11 кандидатів наук. Вихованці Івана Маркіяновича в різні часи працювали на посадах проректорів, деканів, заступників деканів, завідувачів кафедр. Тож теплі спогади одного з перших його аспірантів, а нині кандидата с.-г. наук, доцента, відмінника аграрної освіти та науки Андрія Мартинюка та докторанта, професора, доктора с.-г. наук, Заслуженого працівника освіти України Григорія Господаренка були присвячені Івану Маркіяновичу, як науковцю та керівнику.

Виступи учасників заходу були різнопланові, бо й постать Івана Маркіяновича багатогранна і різнопланова. На його організаторських здібностях, активній життєвій позиції, громадській діяльності наголошували Заслужений працівник освіти України Петро Паєвський та завідувач кафедри рослинництва, кандидат с.-г. наук, доцент Віталій Кравченко, а доцент Василь Новак відзначав його простоту, невибагливість до умов та надзвичайну працелюбність.

Про любов до історії нашого навчального закладу, видавничу діяльність Івана Маркіяновича з теплотою і щирістю розповіла Наталія Михайлова – провідний бібліотекар.

Невеличким сюрпризом  для учасників заходу та ще одним  спомином про Івана Маркіяновича стала пісня у виконанні учасниці ансамблю « Хлібодари» Анастасії Шаповаленко.

Учасники зібрання відзначали, що І. М. Карасюк був яскравою особистістю, взірцем і творчим натхненником для усього колективу, яку всі цінували за мудрість, принциповість і в той же час за душевну доброту і допомогу.

Все, що зроблено І. М. Карасюком – це не тільки дарунок долі, а природний розум і талант, помножені на невтомну працездатність.

Колектив кафедри агрохімії і ґрунтознавства щиро вдячний всім учасникам заходу за світлу пам'ять, теплі слова та спогади про видатного педагога, вченого, наставника Івана Маріяновича Карасюка.

Завідувачка кафедри агрохімії і ґрунтознавства,
доцент Олена Черно