+38 (04744) 3-43-84
Меню

Засідання студентського наукового гуртка

Робота секції агрохімії і ґрунтознавства Всеукраїнської студентської наукової конференції, приуроченої 100-річчю від дня народження українського вченого в галузі агрономії, професора Івана Маркіяновича Карасюка

20 квітня 2023 року відбулося засідання студентського наукового гуртка кафедри агрохімії і ґрунтознавства присвячене 100-річчю з дня народження видатного українського вченого в галузі агрономії, доктора сільськогосподарських наук, професора, заслуженого працівника Вищої школи Івана Маркіяновича Карасюка, життєвий шлях якого тісно пов'язаний з кафедрою агрохімії і ґрунтознавства. Здобувачі освітніх ступенів молодший бакалавр, бакалавр, магістр  не тільки познайомились з біографією видатного вченого, а й взяли участь у секційному його засіданні, представивши свої власні результати експериментальних досліджень.

З 1961 року І. М. Карасюк працював на кафедр іспочатку доцентом, потім професором, а  з вересня 1979 року – став її завідувачем. Одинадцять років Іван Маркіянович був деканом факультету агрономії, протягом 16 років працював на посаді проректора з навчально-виховної та наукової роботи Уманського СГІ.

І. М. Карасюк був нагороджений Почесною грамотою Верховної ради України та багатьма грамотами Міністерств аграрної політики і освіти України. За особливий внесок у розвиток міста, активну громадську діяльність удостоєний відзнакою «За заслуги перед містом».

Іван Маркіянович автор понад 400 наукових праць і методичних рекомендацій, підручників, навчальних посібників, монографій, довідників, каталогів. Під його керівництвом було створено школу науково-педагогічних кадрів й підготовлено два доктори та 11 кандидатів  сільськогосподарських наук.

В нашій пам’яті Іван Маркіянович Карасюк залишився зразком неповторної скромності, його спосіб життя – це постійна титанічна праця, праця воїна, праця хлібороба, праця вченого, праця  організатора, праця вихователя. Він користувався надзвичайною повагою в колективі кафедри та залишив приємні спогади у багатьох поколінь випускників, викладачів, усіх, хто його знав, кому пощастило у нього навчатися і з ним працювати.

Ліна МУСІЄНКО,
викладач-стажист кафедри агрохімії і грунтознавства