+38 (04744) 3-43-84
Меню

ЗАСІДАННЯ ПРЕЗИДІЇ НААН З ПИТАНЬ ДОБРИВ

На запрошення Президії НААН України у засіданні взяв участь професор Г. Господаренко. Під час засідання президент НААН Я. Гадзало зазначив, що нині у світі на частку добрив припадає не менше 30–50 % приросту врожаю с.-г. культур. Рівень застосування добрив у різних країнах світу від 10–20 до 400–600 кг/га д. р. Щорічно у світі застосовується близько 180 млн т мінеральних добрив, а до 2050 року очікується досягти рівня 320 млн т.

Обсяги застосування мінеральних добрив в Україні різко скоротилися, починаючи з 1990-х років, але з 2000 року рівень постійно збільшується. Це супроводжується зростанням урожайності основних польових культур. Але, за оцінкою Світового банку, Україна, на жаль, за кількістю внесених добрив за останні 5 років знаходиться всього на 97–102 місці.

На засіданні Президії було заслухано доповідь в. о. директора Національного наукового центру «Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О. Н. Соколовського», академіка НААН С. Балюка «Наукове забезпечення розвитку виробництва та застосування добрив у землеробстві України». Він проінформував присутніх про стан розвитку виробництва та застосування добрив в Україні, підняв проблемні питання та окреслив низку пропозицій, що призведуть до розвитку галузі та поліпшення її діяльності.

Доповідач зазначив, що посилення негативного впливу зміни клімату на сільськогосподарську діяльність, впровадження високопродуктивних сортів і гібридів рослин та високоефектиних машино-технологічних комплексів, вимагають відповідних рішень у сфері агрохімічного забезпечення. Тому необхідно посилити роль і місце агрохімічної науки. В Україні нині ведеться 40 тривалих дослідів із 600 у світовій науці, а тому необхідно посилити їх інформативність.

Під час обговорення вчені вирішили підготувати пропозиції до концепції Державної програми використання та охорони земель, запропонувати Концепцію інноваційного розвитку агрохімічного забезпечення землеробства України на період до 2030 року.

 

                                                                      Професор кафедри агрохімії і ґрунтознавства,

                                                                                                               Григорій Господаренко