+38 (04744) 3-43-84
Меню

ЗАСІДАННЯ КРУГЛОГО СТОЛУ ПРИСВЯЧЕНЕ ВСЕСВІТНЬОМУ ДНЮ ҐРУНТІВ

Щорічно 5 грудня у міжнародна спільнота відзначає Всесвітній День ґрунтів. Ця подія об’єднує людей у світі для загальної справи ‒ захисту ґрунтів від виснаження, руйнації, деградації, а також для відтворення їх родючості.

На кафедрі агрохімії і ґрунтознавства Уманського НУС проведено засідання Круглого столу приурочене Всесвітньому Дню ґрунтів. У заході, який відбувся в офлайн та онлайн форматі взяли участь фахівці провідних аграрних підприємств регіону, викладачі та здобувачі освітніх ступенів доктор філософії, магістр, бакалвар, молодший бакалавр.

Засідання Круглого столу розпочала завідувачка кафедри агрохімії і ґрунтознавства Олена Черно. В своїй доповіді вона оприлюднила статистику порушених земель в Україні та світі в цілому, а також акцентувала увагу учасників засідання на масштаби руйнації та деградації ґрунтових ресурсів України в результаті збройної агресії російської федерації. Обґрунтувала шляхи реалізації комплексних наукових і виробничих проектів з охорони та відновлення родючості ґрунтів.

Професор кафедри агрохімії і ґрунтознавства Уманського НУС Григорій Господаренко у своїй доповіді розповів присутнім про особливості раціонального використання мінеральних добрив у системі живлення польових культур. Основна увага учасників Круглого столу була сконцентрована на проблемах відтворення родючості ґрунтів.

Про сучасні технології аграрного виробництва, які відповідають викликам сьогодення доповів головний технолог з агрономії ТОВ «НВФ «Урожай» Юрій Галасун.

Ветеран кафедри агрохімії і ґрунтознавства, професор Недвига М.В. у своєму виступі зазначив, що першочерговим незмінним нашим завданням є удосконалювати шляхи раціонального використання ґрунтів.

На засіданні Круглого столу було забезпечено високий рівень дискусії, яка вказує не тільки точково на проблеми збереження родючості ґрунтів, але й на тенденції їх вирішення.

Олександр Стасінєвич,
доцент кафедри агрохімії і ґрунтознавства