+38 (04744) 3-43-84
Меню

Всесвітній день ґрунту

 5 грудня кожного року у світі святкують Всесвітній день ґрунту. Цей день ініціювали учасники Міжнародного конгресу ґрунтознавців у серпні 2002 р. у місті Бангкок (Таїланд). Чому саме 5 грудня? Цього дня у 1883 році (за новим стилем) В.В. Докучаєв захистив свою докторську дисертацію "Русский чернозем".

Ґрунт – це поверхнева плівка товщиною у півтора-два метри за радіуса земної кулі 6000 кілометрів. Проте, як зазначав В.В. Докучаєв, «ґрунт – це четверте царство природи».

День ґрунту повинен об'єднувати людей у світі для загальної справи – захист наших ґрунтів від виснаження, руйнації, деградації, а також для відтворення їх родючості. Це нелегка і разом із тим благородна справа.
Ґрунт справедливо називають головним багатством держави та планети. У той же час в Україні, як, зокрема, і у всьому світі, іде особливо
небезпечний процес деградації ґрунтів, або втрата їх родючості, який фахівці називають «тихою кризою планети».
Деградація ґрунтів – майже неминучий супутник людства протягом багатьох століть його розвитку. Розбіжності в цьому процесі, звичайно, є і залежать вони, головним чином, від рівня розвитку суспільства, розуміння ним закономірностей формування ґрунтів, економічного стану держави. Україна має вибір: іти шляхом Латинської Америки чи Африки, де родючість ґрунтів низька, а будь- яких програм з її підвищення практично немає, або шляхом Західної Європи і Північної Америки, де є висока культура землекористування, вживають необхідні заходи, що попереджають деградацію та виснаження.
Загальна справа підвищення та збереження родючості ґрунтів виграла б тільки тоді, якби до розв’язання цих питань долучилися засоби масової
інформації – побільшало б телевізійних, науково-популярних, пізнавальних, навчальних та інших передач, розрахованих на різні категорії населення, а не
тільки тих, хто займається сільським господарством. Загальна мета популяризація мінімум знань про ґрунт щонайбільшій кількості жителів, підняти рейтинг ґрунту в суспільстві, привернути його увагу до необхідності охорони ґрунтів.
На семінарі виступили: професор Микола Васильович Недвига - із загальним станом у світі стану деградації грунтів, а також професор Григорій Миколайович Господаренко - цікавою презентацією на тему: "Стартове удобрення: проблеми і перспективи застосування".

Студенти та викладачі із заохоченням слухали та задавали питання!

Дякуємо професорам за цікаві доповіді!