+38 (04744) 3-43-84
Меню

Відбувся черговий вебінар із серії «Сучасні підходи збереження та відновлення родючості ґрунтів»

26 травня 2022 року науково-педагогічні працівники кафедри агрохімії і ґрунтознавства  та здобувачі ОР магістр долучилися до серії вебінарів від науковців Уманського НУС.

Учасники вебінару, серед яких були студенти освітніх ступенів молодший бакалавр і бакалавр, прослухали доповідь доктора с.-г. наук, професора кафедри агрохімії і ґрунтознавства Григорія ГОСПОДАРЕНКА на тему «Сучасні підходи до відновлення родючості ґрунтів». Під час заходу обговорювалися питання родючості ґрунтів України, регулювання балансу гумусу, внесення органічних і мінеральних добрив під сільськогосподарські культури, рівень застосування мінеральних добрив у різних країнах, вплив агротехнічних чинників на ефективність добрив, дотримання правил сівозміни, кислотність ґрунту та її вплив на кількість і якість урожаю, раціоналізацію посівних площ в Україні тощо.

                                    

                                     

                                    

Цікавою та корисною була доповідь кандидата с.-г. наук, доцента, завідувача кафедри загального землеробства Олександр КАРНАУХ на тему «Використання мікробіологічних продуктів, як елемент збереження і відтворення родючості ґрунту». Спікер розповів про використання мікробіологічних продуктів для збереження родючості ґрунтів, скорочення мінеральних добрив і використання мікробіологічних продуктів при вирощуванні сільськогосподарських культур.

Прикладом використання мікробіологічної продукції була фірма Nando (Литва), з якою співпрацює з 1500 партнерів з різних країн світу, зокрема і наш університет.

Біологічні продукти містять живі мікроорганізми, або продукти синтезу їх діяльності, які використовують для обробки насіння чи ґрунту. Вони сприяють кращому росту і розвитку рослин, покращують властивості ґрунту, поліпшують якість і підвищують урожайність сільськогосподарських культур.

Олександр КАРНАУХ наголосив, що фірма Nando віддзеркалення зеленого землеробства. Навів приклад двох біологічних препаратів – BioSplito (продукт для розкладання органічних решток) і BioExpert (продукт для передпосівної обробки насіння та покращення родючості ґрунтів).

                                    

                                    

                                    

Доповіді, представлені на вебінарі, були цікавими, змістовими, інноваційними і зроблені на основі результатів наукових досліджень Уманського НУС.

                                                                                                      Катерина ЛЕОНОВА, 

                                                                                                      старший викладач кафедри агрохімії і ґрунтознавства