+38 (04744) 3-43-84
Меню

Стрітення Господнє - 15 лютого 2020 р.

Стрітення Господнє відзначається 15 лютого. Це церковне свято в Україні та світі відзначають всі православні християни. 2020 року цей день припадає на суботу.

Примітно, що цей час вважається прикордонним, коли зима зустрічається з весною. Часто саме на Стрітення припадає Сирний тиждень, якому також присвячена зміна сезонів і проводи зими. Однак 2020 року Масляна  розпочнеться трохи пізніше, 24 лютого.

Стрітення Господнє: історія свята

У перекладі зі старослов'янської "стрітення" означає "зустріч". Свято також має іншу назву – Принесення до Храму. Це одне з найголовніших дванадцяти Господніх свят, яке знаменує зустріч людей в особі старця Симеона зі своїм Спасителем.

За церковними переказами, цього дня відбулася зустріч Божественного Немовляти з праведним старцем Симеоном Богоприїмцем, коли Діва Марія з Йосипом прийшли з маленьким Ісусом на 40-й день після народження до Єрусалимського храму і принесли в жертву двох білих голубів.
Симеон Богоприємець жив у ІІІ столітті до нашої ери. Він був тлумачем і займався перекладами з єврейської на грецьку мову пророчих книг. В одному прогнозі вказувалося, що непорочна діва народить дитину, обіцяного Месію. І коли Симеон в обуренні хотів переправити слово "діва" на "дружина", йому з'явився небесний ангел, який передрік, що він не помре, поки на власні очі не побачить Божу Благодать і Спасителя на своїх руках.

Після цього Симеон прожив праведно і непорочно цілих 300 років, і нарешті, на день Стрітення зміг переконатися у виконанні пророцтва. Побачивши Ісуса, він вимовив: "Нині відпускаєш раба Твого, Владико, за словом Твоїм, з миром, бо побачили очі мої Спасіння Твоє, яке Ти приготував перед лицем усіх народів, світло на просвіту поганам і на славу народу Твого Ізраїля". Тієї ж миті Симеон помер.

Стрітення Господнє: традиції свята, що можна і не можна робити

З давніх-давен в народі на Стрітення зустрічали весну і проводжали зиму. Цього дня в церквах проводили святкову службу, освячували воду і свічки. Ці освячені громичні свічки на стрітення Господнє запалювали вдома перед іконою, а потім зберігали впродовж усього року.

Люди вірили в їх чудодійну здатність оберігати будинок від негоди, урожай – від граду і вітрів, а людину – від удару блискавки, пристріту і хвороб.
Свяченою водою потім кропили житло, худобу і навіть бджолині вулики. А за погодою на Стрітення судили про наближення весни.
Цього дня, як і на інші церковні свята, не можна виконувати важку і брудну роботу, шити, прати, прибирати.

Не можна їхати далеко з дому, тому що повернення може бути проблематичним.

Також не можна лихословити, скандалити і лаятися. 

Стрітення Господнє: прикмети свята 

  • Якщо на Стрітення Господнє горобець з калюжі напився – весна наближається.
  • Сонце проглядає крізь хмари – весна силу набирає.
  • Якщо на Стрітення Господнє тепло – до ранньої весни.
  • Випав сніг на Стрітення – весна буде пізньою і дощовою.
  • Зоряне небо на Стрітення обіцяє пізню весну.

 

Підготувала кафедра агрохімії і ґрунтознавства