+38 (04744) 3-43-84
Меню

Професор Раттан Лал ― «хрещений батько» ґрунтознавства

 Академік Раттан Лал, який народився у Західному Пенджабі (Пакистан), цього року отримав престижну міжнародну нагороду Падма Шрі за внесок у науку про довкілля. Він є одним з улюблених викладачів ґрунтознавства Університету штату Огайо, а також директором Центру управління та секвестризації вуглецю. Він також отримував Світову продовольчу премію у 2020 році, та був нагороджений Японською премією у 2019 році. 76-річний Раттан Лал пояснює, що глобальними проблемами нинішньої ери є зміна клімату, продовольча та харчова безпека, дефіцит води та поновлюваність, а також мир і стабільність у світі.

«Вирішення цих та інших питань лежать у ґрунті як прямо, так і опосередковано. Що стосується змін клімату, ґрунт є найбільшим резервуаром вуглецю серед наземних басейнів. В усьому світі землі, вільні від льоду, містять 1500 млрд т органічного вуглецю та 750 млрд т неорганічного вуглецю. У ґрунті вічної мерзлоти міститься ще 1700 млрд т вуглецю. У порівнянні з цим атмосфера містить близько 880 млрд т вуглецю, а вся рослинність — близько 620 млрд т», — резюмує він. Вчений додає, що ґрунти світу втратили близько 135 млрд т вуглецю з початку ведення сільського господарства. Отже, відновлення запасів ґрунтового вуглецю є важливою складовою у боротьбі з глобальним потеплінням. Секвестризація атмосферного вуглецю в ґрунті і деревах є найбільш економічно ефективним варіантом пом’якшення впливу глобального потепління.

Відповідно до того, як боротьба за зелене майбутнє стимулюється роботою різних громадських організацій і колективною громадською увагою, все більше стартапів з урахуванням цього формують усвідомлену бізнес-модель.

«Вуглець у ґрунті ― це новий «товар», яким можна торгувати, як, наприклад, зерном, молоком, м’ясом та іншими продуктами», — вважає професор Раттан Лал.

Крім того, фермери можуть отримувати кошти за вміст вуглецю в ґрунті, вартість якого для суспільства оцінюється в 30–35 $/т діоксиду вуглецю. Вчений вважає, що ґрунт планети схожий на банківський рахунок, з якого не можна знімати нітрати, фосфати, калій та інші поживні речовини понад ту кількість, що ви вкладаєте, і що баланс повинен бути ретельно відкалібрований.

«Необхідно змінити наші цінності та мислення щодо важливості ґрунту і навколишнього середовища. Освітні програми про ґрунти, сільське господарство та навколишнє середовище повинні користуватися такою ж повагою, як і традиційні предмети», — впевнений Раттан Лал.

                                                                                                                                Джерело: The Hindu