+38 (04744) 3-43-84
Меню

ПІДВИЩЕННЯ КВАЛІФІКАЦІЇ ВИКЛАДАЧІВ КАФЕДРИ АГРОХІМІЇ І ҐРУНТОЗНАВСТВА

В Національному науковому центрі «Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О. Н. Соколовського» проведено курси підвищення кваліфікації за напрямом «Інформаційне забезпечення використання ґрунтових ресурсів та заходи з відновлення родючості ґрунтів та їх екологічних функцій», в якому взяли участь Науково-педагогічні працівники кафедри агрохімії і ґрунтознавства Уманського НУС.

Курси проведено офлайн та онлайн на платформі ZOOM. Слухачами  курсів були понад 200 співробітників із 13 наукових установ Національна академія аграрних наук України, Державної установи «Інститут охорони ґрунтів України» та її філій, 17 закладів вищої освіти та 3 комерційних установ аграрного профілю.

До програми курсів включено коло питань щодо сучасного стану ґрунтових ресурсів України: практики створення ґрунтових баз даних; цифрове картографування ґрунтів; інформаційне забезпечення моніторингу та сталого управління ґрунтами меліоративного фонду; новітні технології вимірювання емісії парникових газів у практиці моніторингових досліджень; ефективність використання ґрунтових (земельних) ресурсів у забезпеченні їх сталого розвитку.

Акцентовано увагу на використанні агролісомеліоративних заходів для відновлення та сталого управління ландшафтами; показано можливість використання математичних  моделей ерозії для напрацювання управлінських рішень в агрономії; донесено інформацію про діагностику забруднення ґрунтів вуглеводнями.

В агрохімічному блоці обговорено такі теми: сучасний стан забезпеченості орних ґрунтів макроелементами живлення рослин і ефективність добрив; система заходів з удосконалення живлення польових культур в умовах сучасних викликів до агровиробників; нормативний інструментарій сталого управління добривами в Україні та за кордоном.