+38 (04744) 3-43-84
Меню

Підвищення кваліфікації викладачів кафедри агрохімії і ґрунтознавства за напрямом «Сучасні методи ґрунтових обстежень, одержання та обігу інформації про ґрунти в контексті євроінтеграції та нових викликів воєнного часу»

Від 12 до 16 червня 2023 року в Національному науковому центрі «Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О. Н. Соколовського» викладачі кафедри агрохімії і ґрунтознавства Уманського НУС пройшли курси підвищення кваліфікації наукових і науково-педагогічних працівників за напрямом «Сучасні методи ґрунтових обстежень, одержання та обігу інформації про ґрунти в контексті євроінтеграції та нових викликів воєнного часу». Курси проведено офлайн та онлайн на платформі ZOOM. У роботі курсів взяли участь 97 слухачів, з них: із наукових установ НААН — 39, закладів вищої освіти — 54, комерційних структур — 4.

Програмою курсів було передбачено висвітлення питань щодо: сучасного стану ґрунтових ресурсів України та методів обстеження і моніторингу ґрунтів з урахуванням європейських підходів, оцінювання стану засолених, зрошуваних, кислих ґрунтів, цифрового картографування та оцінювання якості ґрунтів України за фізичними показниками, гармонізації назв ґрунтів з системою WRB, створення ґрунтово-інформаційних систем, розвитку ерозійних процесів на земельних ділянках, які постраждали внаслідок бойових дій, нормативно-методичного забезпечення забруднення ґрунтів, методів визначення окремих показників ґрунту і рослин. Завершальна лекція була присвячена сталому управлінню ґрунтовими ресурсами для вирішення продовольчої проблеми в умовах воєнного стану та повоєнного відновлення держави. Основною тезою програми курсів було акцентувати увагу науковців, освітян, представників комерційних структур аграрного спрямування на необхідності удосконалення нормативно- методичної бази ґрунтових обстежень та моніторингу ґрунтів для здобування достовірної інформації про стан ґрунтів, пошкоджених через бойові дії внаслідок збройної агресії російської федерації, з використання європейських підходів і принципів, а також відновлення їх родючості в умовах недостатнього ресурсного забезпечення.

У вступному та заключному виступах в. о. директора інституту, академіка НААН С. А. Балюка проголошено першочергові завдання, які необхідно вирішити в галузі використання земель сільськогосподарського призначення в умовах воєнного часу та повоєнного відновлення ґрунтового покриву держави та мінімізації збитків внаслідок руйнування Каховської ГЕС.

Матеріали