+38 (04744) 3-43-84
Меню

На кафедрі агрохімії і ґрунтознавства відбулася науково-практична конференція

20 червня в актовій залі Уманського НУС відбулась науково-практична конференція «Актуальні пріоритети сучасної аграрної науки, освіти і практики» присвячена 180-річчю з дня заснування Уманського національного університету садівництва та 60-річчю стаціонарного польового досліду кафедри агрохімії і ґрунтознавства.

Пленарному засіданню передувала виставка, організована викладачами кафедри і працівниками бібліотеки Уманського НУС. Особливо приємно було бачити серед присутніх випускників університету. Серед них були керівники крупних господарств, спеціалісти провідних компаній, які відомі не лише на теренах нашої країни, а й закордоном, а також фермери, менеджери агрономи, академіки, професори, доценти. Співорганізаторами заходу стали провідні компанії Лімагрейн, DSV, Horsh, Гроссдорф, ТерраАгроХім, Digital agro.

З вітальними словами до учасників конференції звернулися: Іван Мостов’як – відмінник освіти і науки України, перший проректор університету, доктор с.-г. наук професор; Віталій Олійник – Голова Уманської районної ради, випускник університету; Станіслав Дегодюк – член-кореспондент НААН, завідувач відділу агрохімії «Інститут землеробства НААН», доктор с.-г. наук, професор.

З доповіддю «60-річний польовий стаціонар: фундаментальні та прикладні результати досліджень» виступив керівник досліду Заслужений працівник освіти України, доктор с.-г. наук, професор Григорій Господаренко.

В пленарних виступах Олександр Коваленко – менеджер з розвитку продуктів, випускник факультету агрономії розкрив питання використання азоту гібридами ріпаку озимого від компанії DSV. Вадим Зеленько – інженер-технолог виробництва ТОВ «Агрохімічна компанія GROSSDORF»  – доповів про поліпшення живлення рослин вітчизняними добривами. Аспірант кафедри агрохімії і ґрунтознавства Микола Панчук ознайомив учасників конференції з інноваційними підходами в системі внесення добрив. Приємно відмітити, що переважна більшість доповідачів є аспірантами кафедри і випускниками факультету агрономії.

Логічним продовженням роботи конференції став огляд довготривалого польового стаціонарного досліду.  Модератором у цьому блоці був професор кафедри Григорій Господаренко, який і ознайомив учасників конференції з дослідом.

Науковці кафедри мали нагоду представити свої дослідження. Так, доцент Андрій Мартинюк представив дослідження з удосконалення системи удобрення буряку цукрового.

Олександр Стасінєвич і аспірант Костянтин Попов продемонстрували досліди з реакції ячменю ярого на удобрення та застосування КАС від компанії Гроссдорф на посівах даної культури.

Дослідження за тематиками: «Реалізація генетичного потенціалу продуктивності кукурудзи за різного удобрення та обробітку ґрунту» й «Агрохімічна складова технології вирощування пшениці озимої» були представлені зав. кафедри, доцентом Оленою Черно й аспірантом кафедри, представником компанії Лімагрейн Костянтином Поповим.

Хотілося б відмітити, що компанією Лімагрейн для вивчення реакції сортів і гібридів на удобрення були надані нові сорти пшениці Авеню, Керамік, ячменю ярого – Тосса, Бельканто, Фламенко  і гібриди кукурудзи -– LG 31272, 31377, 30308 та Джоді.

Професор кафедри Григорій Господаренко ознайомив учасників конференції з дослідами з вивчення питань реакції гороху та кукурудзи на силос  на природну родючість ґрунту й удобрення.

Аспірант Олександр Усатюк представив досліди з вивчення впливу удобрення, густоти стояння рослин на продуктивність гібридів соняшнику, які люб’язно були надані компанією Сингента.

Представники компанії Horsch надали можливість учасникам конференції  ознайомитися з технікою даної компанії безпосередньо в роботі, провівши демонстраційну сівбу кукурудзи і соняшника, а Вадим Коваль розповів про технічні характеристики посівного агрегату.

Аспірант кафедри Микола Панчук розповів про використання дронів у сільському господарстві. Проте несприятливі погодні умови не дали можливості провести демопоказ позакореневого підживлення.

Після огляду тривалого стаціонарного польового досліду в невимушеній обстановці відбулися дискусії, обговорення та обмін враженнями від заходу. Науковці кафедри вважають, що активна співпраця закладів вищої освіти і аграрних підприємств безумовно і нині є головним напрямком розвитку аграрної науки України.

Колектив кафедри агрохімії і ґрунтознавства висловлює щиру вдячність компаніям Лімагрейн, DSV, Horsh, Гроссдорф, ТерраАгроХім, Digital agro, адміністрації університету, деканату факультету агрономії, працівникам навчально-виробничого відділу УНУС, колегам, випускникам університету за участь і  сприяння в підготовці даного заходу.

Олена Черно,
завідувачка кафедри агрохімії і ґрунтознавства