+38 (04744) 3-43-84
Меню

Міжкафедральний науково-методичний семінар: «Земельні та мінеральні ресурси Центральної України як складова природно-ресурсного потенціалу регіону»

Нещодавно колектив науково-педагогічних працівників кафедри агрохімії і грунтознавства та студенти освітніх рівнів молодший бакалавр і бакалавр. взяли участь у міжкафедральному науково-методичному семінарі на тему: «Земельні та мінеральні ресурси Центральної України як складова природно-ресурсного потенціалу регіону».

В роботі семінару, який був організований і проведений в музеї геології і грунтознавства Уманського НУС взяли участь науково-педагогічні працівники кафедри екології та безпеки життєдіяльності. В доповідях, які були заслухані на семінарі піднімалися досить важливі питання, які стосуються захисту ґрунтів від виснаження, руйнації, деградації, а також відтворення їх родючості. Між учасниками семінару відбувся обмін науковими думками та сучасною інформацією, який стосується підготовки висококваліфікованих агрономів і екологів, здатних ефективно і раціонально використовувати найродючіші українські чорноземи, щоб не знижувалася їхня родючість. Учасникам семінару була проведена екскурсія музею геології і грунтознавства, яку провів доцент кафедри агрохімії і грунтознавства Андрій МАРТИНЮК. Він зосередив увагу на колекціях ґрунтоутворювальних порід, на яких формуються ґрунти з різною родючістю, агрономічних руд, що є сировиною для виробництва добрив та мінералів, які є джерелом живлення рослин.

Під час роботи науково-методичного семінару завідувач кафедри екології та безпеки життєдіяльності к. с.-г. наук, доцент Ольга ВАСИЛЕНКО та д.-р. с.-г. наук, доцент Олександр БАЛАБАК передали до музею університету зразки гірських порід, які були зібрані під час навчальної екскурсії викладачами та здобувачами вищої освіти, які навчаються за ОПП «Екологія», а к. геогр. н., доцент Ірина КРАВЦОВА охарактеризувала покладами мігматитів Гайворонського родовища (м. Гайворон Кіровоградська область), вік яких близько 3,8 млрд. років. Вона відмітила, що промислова розробка корисної копалини розпочалась у 1938 р. відкритим способом. Балансові запаси родовища станом на 01.01.2018 року становлять 18987,7 тис. м3. Галузь застосування – камінь будівельний, сировина цегельно-черепична. Станом на сьогодні розробку родовища здійснює гірниче підприємство Гайворонський спеціалізований кар’єр.

Кафедра агрохімії і ґрунтознавства вдячна колективу кафедри екології та безпеки життєдіяльності за безцінний подарунок, який поповнить колекцію музею геології і грунтознавства.

Ліна МУСІЄНКО,
доктор філософії (PhD), викладач