+38 (04744) 3-43-84
Меню

Інноваційні експрес-методи дистанційного моніторингу рослинності та живлення рослин

 

Моніторинг стану посівів – дає можливість у короткий період виявити причини відхилення в рості та розвитку рослин, а також швидко прийняти правильне  рішення і внести корективи в систему живлення рослин.

Існує багато способів моніторингу посівів упродовж вегетації с.-г. культур. Серед них – застосування супутників, дронів, листова діагностика, аналіз рослин і  ґрунту.

Суть супутникового моніторингу полягає в аналізі стану посівів за результатами знімків супутника, який пролітаючи над певною територією і фіксує потрібні ділянки поля. Спеціальні спектральні камери дозволяють розрахувати вегетаційні індекси (NDVI, NDRI, RVI та ін.).

Зондування посівів також здійснюють за допомогою дронів, які на відміну від супутникового моніторингу забезпечують більш деталізовані дані, високу мобільність і оперативність проведення зйомки; точність від 2 сантиметрів; можливість зйомки в умовах хмарності. Дрони дозволяють збирати велику кількість інформації у найкоротші терміни.

З 2017 року в Україні розпочалась розробка програми дистанційного моніторингу для визначення потреби сільськогосподарських культур в елементах живлення упродовж їх росту з використанням камер гіперспектрального типу, безпілотної платформи та технології штучного інтелекту. В розробку цієї програми був задіяний тривалий (1964 р.) стаціонарний дослід кафедри агрохімії і ґрунтознавства Уманського національного університету садівництва, який закладений на чорноземі опідзоленому важкосуглинковому. З цією метою професором кафедри Г. М. Господаренком та представниками швейцарської інноваційної компанії «Gamaya» було заключено меморандум про співпрацю.

В нових інноваційних дослідженнях задіяні науково-педагогічні працівники, доценти кафедри Андрій Мартинюк, Олена Черно, Юрій Новак, викладач Василь Бойко, а також аспіранти – Анна Чередник, Ліна Мусієнко з метою вивчення кореляцій між зондуванням посівів і аналітичних методів аналізу зразків ґрунту і рослин.

Сподіваємось, що аналіз даних з використанням програм штучного інтелекту від компанії «Gamaya» дозволить аграріям отримати науково обґрунтовані рекомендації щодо підвищення врожайності сільськогосподарських культур, застосування добрив, оптимізації витрат, і зменшення негативного впливу агрохімікатів на навколишнє середовище.

                                                                                      Олена Черно,

                                                                                     доцент кафедри агрохімії і ґрунтознавства