+38 (04744) 3-43-84
Меню

Виробничий семінар «Особливості застосування добрив на прикладі СТОВ «Верхнячка-Агро»

3 березня викладачі кафедри агрохімії і ґрунтознавства провели виїзний виробничий семінар «Особливості застосування добрив на прикладі СТОВ «Верхнячка-Агро», яке є лідером сільського господарства України в галузі рослинництва та вирізняється високою культурою землеробства і веденням тваринницької галузі на сучасному технологічному рівні.


Члени кафедри зустрілися з виробничниками та ознайомилися з господарством. На відкритті семінару зі вступним словом виступив завідувач кафедри агрохімії і ґрунтознавства, доцент Володимир Невлад. Приємно відмітити, що генеральний директор ТОВ «Згода» Іван Соловчук, головний агроном Микола Башовий та директор СТОВ «Верхнячка-Агро» Григорій  Грушовенко є випускниками Уманського сільськогосподарського інституту (нині – Уманський національний університет садівництва).

У залі засідань присутніх ознайомили з організаційно-виробничою й економічною діяльністю підприємства та поділилися перспективними планами на майбутнє.

Агрономічна служба ТОВ «Згода» (до якої також входить і СТОВ «Верхнячка-Агро») дотримується всіх вимог сучасної технології вирощування рослин, що значною мірою забезпечує стабільно високі врожаї. Вже давно звичайними стали врожаї кукурудзи понад 100 ц/га, соняшника – до 35 ц/га. Зрозуміло, що без застосування агрохімікатів досягти таких показників не можливо, наголошує головний агроном Микола Башовий. Для цього підприємства лише по Христинівському району придбали більше 200 т карбаміду, 240 т діамофоски, 180 т безводного аміаку та 1060 т аміачної води. Підприємства дбають про підвищення родючості ґрунту й окрім мінеральних вносять органічні добрива (8 т/га ріллі), оскільки господарства мають досить значне поголів’я великої рогатої худоби.

З настанням перших погожих днів аграрії вже розпочали комплекс весняно-польових робіт. У першу чергу, вони приступили до підживлення озимих і багаторічних трав. Нинішньої весни цей агрозахід особливо актуальний, оскільки більшість посівів потребують підживлення для дружного весняного старту. Озимий клин тільки по підприємствах Христинівського району цьогоріч складає понад 1 тис. гектарів, тож трудитися є біля чого, зазначив директор господарства Григорій Грушовенко. Маючи потужну машино-тракторну базу, за зимовий період добре підготували техніку та подбали про забезпечення паливно-мастильними матеріалами усього комплексу весняно-польових робіт.

У свою чергу, професори кафедри Григорій Господаренко та Микола Недвига надали консультації виробничникам стосовно сучасної стратегії застосування добрив під польові культури, обговорили технології вирощування культур та управління родючістю ґрунту.

Після зустрічі викладачі кафедри ознайомилися з низкою об’єктів підприємства. На току директор підприємства Григорій Грушовенко познайомив учасників семінару з технологією збирання та сушіння кукурудзи,  а також провів огляд стану посівів зернових культур.

Немає сумніву, що працівникам підприємства «Згода», не зважаючи на економічні труднощі, завдяки новим технологіям, сучасній техніці та злагодженій роботі, як і раніше, вдасться займати вагоме місце на аграрному ринку України.

Олена Черно,  доцент кафедри агрохімії і ґрунтознавства