+38 (04744) 3-43-84
Меню

ДО 180-РІЧЧЯ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ТАЛАНОВИТОГО ВЧЕНОГО-АГРАРІЯ, ПРОФЕСОРА А.Є. ЗАЙКЕВИЧА

В грудні 2022 р. виповнюється 180 років від дня народження видатного діяча вітчизняної аграрної науки, вченого агронома, агрохіміка, фізіолога рослин А.Є. Зайкевича. Він вперше в історії вітчизняного галузевого дослідництва розробив ефективниий організаційний механізм координації комплексу досліджень. Із його іменем пов’язано важливі наукові здобутки у галузях агрономії та фізіології рослин, агрохімії і селекції, вівчарства та бджільництва тощо.

Анастасій Єгорович Зайкевич сприяв становленню вітчизняної сільськогосподарської дослідної справи як співорганізатор Харківської селекційної, Верхнєдніпровської, Романівської, Верхняцької, Уладівської сільськогосподарських дослідних, а також Іванівської дослідно-селекційної станцій та Лубенської дослідної станції з культури лікарських рослин, а також мережі дослідних полів; був співавтором початкової програми наукових досліджень для Полтавського дослідного поля. Вперше в історії галузевого дослідництва науковець розробив дієвий взаємодоповнюючий механізм координації організаційного комплексу досліджень; основи повноцінної методики дослідної справи або проведення польового експерименту.

Одним із перших серед вітчизняних учених А.Є. Зайкевич почав на науковій основі досліджувати культуру буряків цукрових. Він вперше широко застосував поляриметричний метод для визначення цукристості буряків цукрових. Йому належать вагомі здобутки з питань удобрення різних типів ґрунтів під різні культури. Він першим запропонував вносити у рядки буряку цукрового суперфосфат, вивчав залежність урожаю від сортів, обробітку ґрунту та інших чинників. Вчений обґрунтував напрями поліпшення вітчизняних сортів пшениці, розробив методику оцінки її ботанічних ознак, кореневої системи та розвитку підземних органів і кущення на фоні визначених природних факторів та хімічного складу вирощеної продукції. У галузі тваринництва ‒ ініціював поліпшення місцевого каракульового та смушкового вівчарства за допомогою схрещування із завезеними з середньої Азії породами. Також А.Є. Зайкевич розробив оригінальну програму досліджень місцевого бджільництва й інструкцію щодо уніфікації відомостей про бджіл, приділяв увагу поліпшенню кормової бази.

За матеріалами В.А. Вергунова

Олександр Стасінєвич,
доцент кафедри агрохімії і ґрунтознавства