Чому потрібно знати «Агрохімію»?
Завдяки вигідному географічному розташуванню, родючим ґрунтам Україна може стати світовим лідером з виробництва продовольства, адже її сільгоспвиробники постачають свою продукцію в 190 країн світу. Відповідно до цього зарплати в аграрному секторі – одні з найвищих в країні.
Сьогодні, як ніколи, на ринку праці не вистачає розумних та кваліфікованих фахівців, людей, які розуміють, люблять і працюють на землі. Саме таких фахівців готують на факультеті агрономії Уманського НУС.
Професія агронома входить до числа найбільш дефіцитних та затребуваних в Україні. Вона потрібна для багатьох сільськогосподарських підприємств, фермерських господарств різних форм власності та спеціалізацій.
Отримувати високі і гарантовані врожаї не можна без застосування добрив, попит на них зростає з року в рік. За оцінкою американських експертів вплив різних чинників на врожайність сільськогосподарських культур наступний: добрива – 41 %; гербіциди – 15–20; властивості ґрунту – 15; насіннєвий матеріал – 8; зрошення – 5; інші чинники – 11–16 %. Тому висококваліфікованим агрономом не можна стати без знань властивостей ґрунту та живлення рослин, які й вивчають такі науки агрохімія та ґрунтознавство.
П’ять речей, які не знали ви про добрива:
- 50% їжі, яку ми сьогодні споживаємо, вирощується за допомогою добрив.
- Двоє з п'яти людей у світі зобов'язані своїм життям добривам. З моменту їх винаходу, вони врятували більше 2,7 мільярдів людей від голоду.
- У 1903 році учений Крістіан Біркеленд побудував електричну установку, яку замкнуло під час демонстрації. Завдяки цьому він відкрив можливість екстрагувати азот з повітря для подальшого виготовлення мінеральних добрив.
- Протягом наступних 50 років фермери повинні виробляти більше продуктів харчування, ніж вирощували за останні 10 000 років. Добрива відіграватимуть у цьому величезну роль, адже вони забезпечують до 50 % приросту врожаю.
- Ми отримуємо всі необхідні поживні речовини і мінерали з рослин, які споживаємо. Забезпечити наявність цих мінералів, оптимальне співвідношення і концентрацію у рослинах можна лише за правильного застосування добрив.
Тож агрохімія дає уявлення про мінеральне живлення рослин, використання добрив та інших агрохімікатів, відтворення родючості ґрунтів. Її завданням є вивчення колообігу поживних речовин у землеробстві у системі ґрунт–добриво–рослина–клімат, їх вплив на хімічні й біологічні процеси, що відбуваються в ґрунті та рослині і які сприяють підвищенню врожайності сільськогосподарських культур та поліпшенню якості продукції.
В той же час пам’ятайте, недолік знань неможна компенсувати надлишком добрив. Тож нехай завжди буде незгасимим інтерес до навчання та опанування нового!