Якість і безпечність продукції рослинництва
Кафедра агрохімії і ґрунтознавства
Факультет агрономії
Викладач: Садовський Ігор Сергійович
Мета: Дисципліна «Якість і безпечність продукції рослинництва» спрямована на вивчення питань якості та безпеки сировини і готової продукції рослинництва, характеристиці елементів технологій виробництва, використання яких забезпечує найвищу якість і безпечність продукції. Формування здатності розв’язувати складні спеціалізовані задачі та практичні проблеми у галузі агропромислового виробництва.
Завдання:
- Ознайомлення студентів з теоретичними та практичними основами стандартизації та сучасних методів оцінки якості та безпечності продукції рослинництва;
- Проектування та організація заходів вирощування високоякісної сільськогосподарської продукції відповідно до діючих вимог;
- Розуміння фізіологічних процесів сільськогосподарських рослин для розв’язання виробничих технологічних задач та вирощування екологічно безпечної продукції рослинництва;
- Вміти планувати урожайність та оцінювати якість основних сільськогосподарських культур;
- Знати ефективність застосування екологічно безпечних норм добрив для поліпшення сільськогосподарської продукції;
- Володіти основними принципами екологічної та енергетичної оцінки якості врожаю основних сільськогосподарських культур;
Місце дисципліни у структурно-логічній схемі підготовки здобувачів вищої освіти: теоретичні основи дисципліни спрямовані на вивчення питань якості та безпеки сировини і готової продукції рослинництва, характеристиці елементів технологій виробництва, використання яких забезпечує найвищу якість і безпечність продукції.
Інтегральна компетентність: Здатність розв’язувати складні задачі і проблеми у сфері агрономії при здійсненні професійної діяльності або у процесі навчання, що передбачає проведення досліджень та/або здійснення інновацій, які характеризуються комплексністю та невизначеністю умов.
Програмні результати навчання:
- застосовувати знання та розуміння фізіологічних процесів сільськогосподарських рослин для розв’язання виробничих технологічних задач;
- проектувати та організовувати заходи вирощування високоякісної сільськогосподарської продукції відповідно до діючих вимог;
- інтегрувати й удосконалювати екологічно-безпечні системи удобрення в господарстві, у сівозміні та окремих сільськогосподарських культур відповідно до чинного законодавства;
- планувати економічно вигідне виробництво сільськогосподарської продукції;
Ініціювати оперативне та доцільне вирішення виробничих проблем відповідно до зональних умов.