+38 (04744) 3-43-84
Меню

З днем геолога України!

   

      Указом Президента України № 110/95 від 7 лютого 1995 року в Україні встановлено професійне свято працівників геології, геодезії та картографії ‒ День геолога, який відзначається щорічно в першу неділю квітня. Це один з українських професійних свят, дата святкування якого збереглася незмінною з 1966 року.
      Цей день святкують люди, які цікавляться сучасними фізичними процесами, що відбуваються в надрах і на поверхні планети, чия професія пов'язана з дослідженням будови та історії нашої планети. В основному геологи вивчають гірські породи, які несуть в собі великий обсяг інформації про розвиток Землі. Саме завдяки геологам ми дізнаємося про особливості життя на Землі у минулі століття і навіть тисячоліття.
      Нині на території України налічується понад 10 тисяч родовищ в яких містяться 96 видів корисних копалин. Ринкова вартість цієї мінерально-сировинної бази, за підрахунками вчених, еквівалентна 7,5 трлн. доларів.
      Найбільше значення серед мінералів, що зберігаються в надрах України, мають залізні, марганцеві, уранові руди, а також вугілля, газ, нафта і конденсат. Крім того знайдені поклади титану, циркону, каоліну і глини, графіту і нерудної сировини для металургії. Видобуваються облицювальне і будівельне каміння, благородні, рідкісні і кольорові метали.